Wat weten we nu reeds?
Op het moment van schrijven, medio augustus 2020, zijn er aanwijzingen dat een goede ventilatie van gebouwen zorgt voor een verminderd besmettingsgevaar. Er zijn echter nog geen concrete richtlijnen waaraan ventilatiesystemen moeten voldoen om besmettingsrisico te beperken. Het European Centre for Disease Prevention and Control heeft een eerste richtlijn vooropgesteld. Op basis van onze ervaring willen we die eerste richtlijnen helpen verduidelijken en omzetten naar de praktijk.
Waarom zou airco meer risico vormen voor het verspreiden van virus en helpt ventilatie het besmettingsgevaar verminderen?
Airco heeft twee belangrijke nadelen als het gaat over het verspreiden van zogenaamde ‘large respiratory droplets’, vrij vertaald grote druppels die uit ademhaling, hoesten en niezen verspreid worden.
• Airco werkt op het principe van recirculatie. Die zuigt lucht aan uit de ruimte, verandert de temperatuur (koelen of verwarmen) en blaas diezelfde lucht terug in de ruimte.
• Airco werkt aan hoge luchtsnelheid, waardoor die druppels zich kunnen verspreiden.
Ventilatie heeft deze nadelen niet:
• Ventilatie brengt verse lucht van buiten naar binnen. Via het systeem D gebeurt de luchtaanzuig vrij hoog, meestal boven op het dak. Op dat niveau is er geen risico voor corona in de verse buitenlucht.
• Deze verse toevoerlucht wordt op een lage luchtsnelheid binnengebracht in de ruimte. Door deze lage luchtsnelheid worden grotere, lichaamseigen, vochtdruppels niet meegetrokken in de luchtstroom.
Moet ik een Hepa-filter plaatsen op mijn ventilatiesysteem.
Hepa staat voor: high-efficiency particulate air, ofwel heel fijne filtering van lucht.
Je hoeft geen extra filter op een ventilatiesysteem D te plaatsen om risico op verspreiden van het coronavirus te verminderen. De verse lucht komt rechtstreeks van buiten uit een zone die niet toegankelijk is voor mensen.
Op het moment van schrijven zijn er ook nog geen resultaten bekend dat Hepa-filters beter beschermen tegen de verspreiding van het virus.
Wat zou je aanraden bij het ontwerp van een nieuwe installatie.
Het ECDC raadt aan om bestaande ventilatiesystemen op maximum stand te laten werken en raadt sturingen zoals tijdsregeling of CO2-regeling af. Medio augustus 2020 zijn er nog geen concrete cijfers gekend waaraan een ventilatiesysteem moet voldoen om te helpen het risico op verspreiding van het virus te beperken.
Op basis van onze ervaring willen we een beredeneerde blik vooruit werpen over hoe toekomstige richtlijnen voor ventilatiesystemen er kunnen uitzien. Zodat die systemen helpen om het risico op verspreiding van covid te verminderen.
Sturing:
Wij raden een intelligente sturing aan. Het klopt dat ventilatie best op maximum draait zoals het ECDC voorstelt. Maar dit is niet energiezuinig. Een goede manier om aanwezigheid te detecteren is op basis van CO2, hetgeen je uitademt. Een meting op basis van CO2 geeft een betrouwbare indicatie van de bezetting van het gebouw. Een CO2 regelaar reageert ook heel snel.
De positie van die sensor moet wel goed gekozen worden. Wanneer één regelaar het ventilatiedebiet van het volledige systeem regelt, en die is in een afgesloten ruimte opgesteld, dan heb je inderdaad geen goede indicatie van de aanwezigheid.
• Een landschapsbureau of wachtzaal geeft meestal een goede indicatie.
• Nog beter is om per ruimte een CO2 sensor te voorzien en die te koppelen aan VAV-regelkleppen, zodat er per ruimte vraaggestuurd geventileerd wordt.
Hoeveelheid luchtdebiet:
Wij raden aan om een inschatting te maken over de bezetting van de ruimte. Op basis van onze ervaring met HVAC van gevoelige ruimtes, zoals cleanroom, vermoeden we dat 40m³/h per persoon een goede richtwaarde is.
Algemene ontwerpvoorwaarden:
We raden aan om bij de keuze van de materialen extra aandacht te besteden aan het akoestisch comfort. Want mocht een systeem storend zijn, dan merken we in de praktijk dat gebruikers het ventilatiedebiet op eigen initiatief verlagen. Waardoor het risico op besmetting stijgt. Meer aandacht voor het akoestisch comfort betekent extra geluidsdempers en een betere kwaliteit van ventilatoren.
Zorg voor een regelmaat in het onderhoud van uw ventilatiesysteem.
Voor meer informatie, neem contact met ons op.