Ventilatiekanalen in predallen - zeker mogelijk met Comfort Home


Deze maand kregen onze monteurs de opdracht mee om in 2 appartementsgebouwen de ventilatiekanalen in de predallen te leggen.

In het appartementsgebouw in Koksijde werd geopteerd voor het gebruik van flexibele kanalen. Dit omdat dit specifiek zo werd opgenomen door de architect in het lastenboek. Bij de flexibele kanalen wordt op een andere manier gewerkt dan bij reguliere galva kanalen.
Hier wordt gewerkt met een collector voor de toevoer & een collector voor de afvoer. Deze collectoren worden verdeeld over de eindstukken. Hierbij wordt vervolgens gekeken naar de debieten die moeten afgevoerd en toegevoerd worden in de ruimte. Hoe hoger het benodigde debiet, hoe meer kanalen op deze collector moeten aangesloten worden.


Bij het appartementsgebouw in Waardamme werd gekozen voor de standaard platte galva kanalen. Dit omdat er maximaal een bepaalde hoogte mag zijn van de kanalen in de predallen in dit gebouw. Bij de galva kanalen wordt gewerkt met een standaard systeem, overal in de ruimtes een toevoer en/of afvoer om dan vervolgens te vertrekken naar de ventilator zelf. Bij galva kanalen zijn er dan wel meer stukken aan de ventilator zelf, omdat de collector zich hier ook zal bevinden.

Om zowel de flexibele kanalen als de galva kanalen te leggen, vertrekken we vanuit hetzelfde principe. Eerst moeten er een aantal betonboringen gebeuren om ruimte te voorzien voor de ventielen. Bij predallen gaat het boren van deze gaten een stuk gemakkelijker omdat deze een stuk minder dik is.

Vervolgens worden alle eindstukken op hun plaats gelegd en alle collectoren op de juiste positie geplaatst. Vervolgens worden de kanalen op maat geslepen, gelegd en vastgemaakt met bandijzers en betonpinnen dat deze niet naar omhoog komen tijdens het gieten van de betonlaag.

Aan het leggen van de ventilatiekanalen in predallen is, voor ons als installateur van de ventilatie, een groot voordeel. Dit is dat er geen binnenmuren aanwezig zijn en dat er vaak verdieping per verdieping wordt gewerkt, dus gaat het leggen van deze kanalen wel iets vlotter.

Echter is hier de uitdaging wel dat het uittekenen van de plaatsen van de boringen & de ventielen een stuk moeilijker gaat omdat er minder referentiepunten zijn, daarnaar er geen binnenmuren aanwezig zijn.

Ook bestaat natuurlijk het gevaar dat bij het leggen van andere technieken in de chape, er kan geboord worden in onze kanalen. Gelukkig is dit iets wat, maar heel zelden gebeurd.

Gratis offerte >

Samenwerken voor een volgend project? Bezoek onze showroom.

Graag! We verwelkomen u in onze showroom om u alle toepassingen van ventilatiesystemen te tonen. We komen ook graag ter plaatse om de mogelijkheden voor een schouwrenovatie in kaart te brengen.

Afspraak maken >