Kan een appartement met CV-ketel op gas makkelijk overschakelen naar elektrische verwarming?

Schouwaanpassing

Een bestaand appartement dat met een niet-condenserende CV-ketel op gas verwarmt, kan deze makkelijk overschakelen naar elektrische verwarming? Wij krijgen vaak de vraag of het een optie is om bij een defect aan de verwarming van een individuele chauffageketel in een appartementsgebouw over te schakelen op elektriciteit. Daarbij is er elektrische verwarming en een elektrische boiler voor warm water.

Op basis van onze ervaring kunnen we meegeven dat dit een tijdelijke oplossing kan zijn voor een individueel appartement met een onverwachte panne. Wanneer er een acute situatie is kunnen de bewoners van dit ene appartement geholpen worden. Zo is er wat tijdsmarge totdat er een overeenkomst is met een aannemer voor een schouwrenovatie, zodat gans het gebouw van nieuwe condensatieketels kan voorzien worden.

Dit is echter geen permanente oplossing. Want wanneer er één ketel defect gaat, volgt de rest ook. Meerdere appartementen elektrisch laten overschakelen is geen optie, aangezien het elektrisch vermogen dat de nutsmaatschappij binnenbrengt in het gebouw niet toereikend is voor alle appartementen. Dit bemoeilijkt ook het beslissingsproces voor een schouwrenovatie.

Overschakelen naar een energiezuinige warmtepomp in een bestaand appartement is in de praktijk niet haalbaar. Want:

  • meestal is er geen plaats voor de meer omvangrijke warmtepompinstallatie.
  • voor de goede werking van een warmtepomp moet het gebouw zeer goed geïsoleerd zijn. Enkel nieuwbouw is voldoende geïsoleerd om de werking op de lage temperatuur van de warmtepomp goed te doen.

Kortom: wij raden aan om bij een onverwachte en acute panne één appartement tijdelijk op elektrische verwarming om te schakelen. Zodat de aannemers tijd hebben om het gebouw aan te passen, zodat nieuwe condenserende ketels mogelijk zijn.

Voor meer informatie over het omschakelen naar condensatieketels in meergezinswoningen: neem contact met ons op.

Contacteer ons vrijvblijven voor meer info >

Samenwerken voor een volgend project? Bezoek onze showroom.

Graag! We verwelkomen u in onze showroom om u alle toepassingen van ventilatiesystemen te tonen. We komen ook graag ter plaatse om de mogelijkheden voor een schouwrenovatie in kaart te brengen.

Afspraak maken >