Schouwrenovatie voor condensatieketels, 5 tips voor syndici

Het is verplicht om een defecte ketel te vervangen door een condensatieketel. Voor oudere appartementsgebouwen betekent dit ook een schouwrenovatie. Vanuit onze ervaring wint de syndicus veel tijd met deze 5 tips voor gebouwen die 15 jaar of ouder zijn.

Plaatsen liner

Het is verplicht om een defecte ketel te vervangen door een condensatieketel. Voor oudere appartementsgebouwen betekent dit ook een schouwrenovatie. Die schouwrenovatie zorgt ervoor dat de rookgasafvoer compatibel wordt met nieuwe condensatieketels. Want mocht je zomaar een condensatieketel op een oude schouw zetten dan is er risico op vochtschade, CO-vergiftiging en schade aan de schouw of ketel.

Comfort Home komt dagelijks in contact met VME’s. Vanuit onze ervaring wint de syndicus veel tijd met deze 5 tips voor gebouwen die 15 jaar of ouder zijn.

  1. Kondig voor elk gebouw op de algemene vergadering aan dat een schouwrenovatie er zit aan te komen. Laat in het verslag optekenen dat als ze een niet-condenserende ketel nog op de kop kunnen tikken, dit voor hen voor dubbele kosten zorgt (installatie oud type en vervanging naar condensatieketel).
  2. Laat ook optekenen dat een condensatieketel niet mag geplaatst worden totdat de schouw aangepast werd.
  3. Stel een technisch comité aan binnen de VME. Bij moeilijke dossiers kan er dan eerst een principebeslissing genomen worden om de schouw compatibel te maken met condensatieketels. Het technisch comité kan dan het mandaat krijgen om de praktische kant uit te werken.
  4. De eigenaars kiezen privatief zelf voor hun aannemer voor de ketel. De aannemer die de schouw vernieuwt is gemeenschappelijk. Het bespaart een syndicus veel tijd wanneer de aannemer van de rookgasafvoer vlot kan communiceren met de bewoners. Vergezel de aannemer schouwrenovatie tijdens zijn rondgang, zodat u kunt vaststellen hoe de communicatie verloopt met bewoners die aanwezig zijn bij de rondgang.
  5. Kies een aannemer die elk type van schouwwerken kan uitvoeren. Als er iets onverwachts opduikt die pas zichtbaar wordt bij het openmaken van de koker, dan kan die aannemer het oplossen.

Wil je een CLV schouw laten renoveren of een rookgasafvoersysteem laten installeren? Ontdek ons schouwrenovatie diensten of vraag een gratis offerte aan.

Samenwerken voor een volgend project? Bezoek onze showroom.

Graag! We verwelkomen u in onze showroom om u alle toepassingen van ventilatiesystemen te tonen. We komen ook graag ter plaatse om de mogelijkheden voor een schouwrenovatie in kaart te brengen.

Afspraak maken >