Ventilatie van horeca

Sinds de heropening van de horeca in juni 2021 is er meer aandacht voor ventilatie en is er een streefnorm voor een CO₂-concentratie die niet hoger is 900 PPM. Bij horecazaken zoals restaurants, cafés en feestzalen zijn er een aantal specifieke uitdagingen.

Hybride ventilatiesysteem d voor evenementzalen

Sinds de heropening van de horeca in juni 2021 is er meer aandacht voor ventilatie en is er een streefnorm voor een CO₂-concentratie die niet hoger is 900 PPM.

Bij horecazaken zoals restaurants, cafés en feestzalen zijn er een aantal specifieke uitdagingen. Want de bezetting, het aantal personen die in de ruimte is, varieert sterk. Wanneer er weinig bezoekers zijn is de zaal verwarmd. Er is dan weinig ventilatie nodig, maar op die ventilatie is er wel warmterecuperatie nodig.

Naarmate er meer mensen aanwezig stijgt de ventilatiebehoefte, maar is er ook teveel warmte door warmteafgifte van mensen en apparaten.

Systeem D met warmterecuperatie voor café en restaurant

Bij kleine horecazaken is een standaard systeem D met warmterecuperatie en zomerbypass voldoende. Een CO2 sensor meet dan de bezetting en de zomerbypass regelt de hoeveelheid warmterecuperatie. Voor dit systeem mag je rekenen op een installatiekost van € 480 excl. BTW à € 600 excl. BTW per persoon.

Hybride ventilatiesysteem D voor feestzalen en amusementsparken

Bij grotere ruimtes maken we gebruik van een hybrideventilatiesysteem D. Hierbij staat een CO2-gestuurd ventilatiesysteem D met warmterecuperatie in voor de ventilatie bij de normaal bezetting. Dit is het aantal personen die er op een doordeweekse avond verwacht worden. Wanneer de CO2 productie in de ruimte van die mate is dat het systeem D met warmterecuperatie het niet meer kan ophalen, zoals er verwacht wordt bij evenementen, dan springt een goedkoper systeem zonder warmterecuperatie bij. Dit systeem zorgt dan voor voldoende verse lucht, waarbij CO2 en het warmteoverschot afgevoerd wordt.

Voor het systeem D met warmterecuperatie is er de installatiekost van € 480 excl. BTW à € 600 excl. BTW per persoon. Voor het systeem D zonder warmterecuperatie mag je rekenen op € 68 excl. BTW à € 90 excl. BTW per persoon.

Door een goede mix van die capaciteit zorgt het hybridesysteem voor een lagere installatiekost.

Wil je ook een ventilatiesysteem in jouw horecazaak? Ontdek onze ventilatiesystemen en vraag je gratis offerte aan.