Wat kun je doen aan droge lucht in de leefruimtes tijdens de winter met een ventilatiesysteem type D?

Luchtvochtigheid woning west vlaanderen oost vlaanderen

Tijdens de winter is het buiten koud. Koude lucht kan minder vocht bevatten. Wanneer je verse lucht van buiten naar binnen brengt met een ventilatiesysteem C, D of gewoon door de ramen open te zetten, breng je lucht met weinig vocht naar binnen. Hierdoor gaat de luchtvochtigheid tijdens de koude wintermaanden in de woning dalen.

Is droge lucht binnen in mijn woning of appartement een probleem?
Een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% is ideaal. Te droge lucht zorgt voor irritaties op de luchtwegen die leiden tot verkoudheid. Houten maatwerkmeubels en parket gaan hun vocht verliezen, waardoor die krimpen en barsten vertonen of krom trekken.
Je zorgt dus best voor voldoende vochtigheid tijdens de wintermaanden.

Hoe kan ik de lucht bevochtigen?

Bij een ventilatiesysteem C komt verse lucht naar binnen via raamroosters. Deze lucht kan niet via het ventilatiesysteem behandeld worden. Hiervoor heb je een aparte losstaande luchtbevochtiger nodig.

Bij ventilatie type D wordt de verse lucht mechanisch toegevoerd. Het ventilatiesysteem D laat toe om de verse luchttoevoer te conditioneren. Dit kan op twee manieren gebeuren:

  • Actieve bevochtiging met behulp van een toestel type Pichler. Hierbij wordt de verse luchttoevoer voorverwarmd en wordt er op een adiabatische manier vocht toegediend aan de verse luchttoevoer. Dit is de beste, maar ook de duurste manier. Reken op € 5500 à € 6500. Dit systeem is ideaal voor grote woningen en vakantiewoningen.
  • Wie een ventilatiesysteem van Zehnder heeft, type Comfo D of Comfo Air Q, kan kiezen voor een enthalpiewarmtewisselaar. Met de Zehnder enthalpiewisselaar kan zowel warmte- als vocht- (gevoelige en latente) energie uitgewisseld worden tussen de afvoerlucht en de verse toevoerlucht, zonder overdracht van vuil, vluchtige organische stoffen (VOC), CO of geuren. De vochtigheid wordt dan als waterdamp door diffusie van de hoge naar de lage gedeeltelijke dampdrukzijde overgedragen. De doorlaatbaarheid van het in de Zehnder enthalpiewisselaar toegepaste polymeermembraan, maakt het mogelijk dat zowel warmte als vocht (gevoelige en latente energie) tussen de afvoer- en aanvoerluchtstromen worden uitgewisseld. Micro- organismen kunnen omwille van hun, in verhouding tot water veel grotere afmetingen, niet in het polymeermembraan doordringen. Bovendien is het polymeermembraan voorzien van een antimicrobiële Microban® coating, die de groei van schimmels en bacteriën in de wisselaar verhindert.

Werkt een enthalpiewarmtewisselaar goed?

Voor een gezinswoning is een ERV enthalpiewarmtewisselaar een goede oplossing. Want er is voldoende vochtproductie door de normale activiteit van het gezin, zoals douchen, wassen kledij, poetsen,… Op de foto van het meettoestel die de luchtkwaliteit meet zie je de resultaten van een eengezinswoning die uitgerust is met een ERV unit van Zehnder. De luchtvochtigheid schommelt er netjes rond de 50%.

Voor meer informatie over luchtvochtigheid in woningen, neem contact op met Comfort Home. Wij zijn een uitvoerder van ventilatiesystemen voor West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.

Offerte aanvragen >

Samenwerken voor een volgend project? Bezoek onze showroom.

Graag! We verwelkomen u in onze showroom om u alle toepassingen van ventilatiesystemen te tonen. We komen ook graag ter plaatse om de mogelijkheden voor een schouwrenovatie in kaart te brengen.

Afspraak maken >