Blog

dec 9 / 2014
klare kijk op de werking van systeem D
In een goed geïsoleerde, luchtdichte woning wilt u als bewoner een maximaal comfort gevoel. Daarom wordt er voor verluchting van woningen meestal gekozen voor een ventilatiesysteem D met warmteterugwinning.

Wat is systeem D
Een systeem D betekent dat er mechanisch, met behulp van een ventilator, lucht wordt toe- en afgevoerd uit het gebouw. Deze toevoer- en afvoerventilator worden meestal in één behuizing gemonteerd waarbij centraal de warmtewisselaar voorzien is. Deze combinatie van warmtewisselaar met toevoer- en afvoerventilator wordt meestal benoemt als ventilator van het type D.

Het principe van warmteterugwinning
Lucht die uit de woning wordt afgevoerd gaat niet rechtstreeks naar buiten maar passeert langs de warmtewisselaar. Die gaat de warmte, waar u voor betaald hebt, opslaan. Lucht die naar buiten wordt afgevoerd is koude vuile lucht met vocht en geuren.
Het systeem gaat ook verse buitenlucht aanvoeren en dit over de warmtewisselaar sturen. Warmte die er in opgeslagen is wordt overgedragen aan de verse toevoerlucht zodat energie maximaal gerecupereerd wordt. De luchtstromen zelf zijn volledig gescheiden van elkaar, enkel warmte wordt uitgewisseld, vocht en geuren worden niet vermengd.

Werking van de zomerbypass
Wanneer uw gebouw oververhit geraakt door bijvoorbeeld lichtinval van de zon tijdens warme zomerdagen, dan wilt u dat de warmterecuperatie stopt. Met een automatische zomerbypass wordt de warmtewisselaar kortgesloten en wordt frisse buitenlucht rechtstreeks toegevoerd naar de woning.
Mocht het buiten nog warmer zijn dan binnen, dan wordt de warmtewisselaar opnieuw gesloten. De relatief koelere binnenlucht wordt gebruikt om verse lucht zoveel mogelijk af te koelen.

Meer informatie over ventilatiesysteem D via deze link.
{ImageControl}
{lblDate}
{CategoriesControl} {lblTitel}
{dvText}