nov 24 / 2017
Ventilatie en luchtvochtigheid in wooneenheden
Over dit onderwerp zijn er inderdaad tal van misverstanden.
Veel mensen denken dat een D systeem de oorzaak is van droge lucht. Maar dit is niet juist.
Een aantal verduidelijkingen :
• Verluchten = uitdrogen (net zoals was aan de waslijn) is dit nu een A B C D systeem, ze doen allemaal het zelfde, ze voeren vochtige binnenlucht af en voeren drogere buitenlucht binnen;
• 1 m³ lucht bij 0°C en 100% verzadigd (100% relatieve vochtigheid) bevat 5 gr vocht. (heel weinig vocht dus, want door de afkoeling is het water er uit geregend of uitgesneeuwd). Als nu die lucht van 0°C binnenkomt , dan is dit identiek voor een A B C of D systeem, en zal die lucht binnen opwarmen.
• Bij een D systeem warmt de lucht op in de warmtewisselaar , zonder grote warmteverliezen, en bij de andere systemen, door vermenging met warme lucht en door bij te verwarmen met een warmtebron (meer stoken dus).
• Door het verhogen van de temperatuur, wijzigt de 5 gram water niet in gewicht, die 5 gram blijft er in, maar de RELATIEVE vochtigheid van de lucht gaat naar beneden door te verwarmen. En het is die relatieve vochtigheid die we voelen .
Hoe oplossen?
Een systeem D biedt een aantal oplossingen.
• Door een ENTHALPIE WISSELAAR te gebruiken. Dit is een warmtewisselaar die vocht recupereert uit de afvoerlucht en terug toevoegt aan de binnengezogen lucht. Je mag rekenen dat je ongeveer 50% vocht kunt recupereren, en dus als er voldoende vochtproductie is binnen, dan zal door de recuperatie de relatieve vochtigheid binnen goed blijven. Een enthalpiewisselaar kan bestaan uit speciale platen (platenwisselaar) of een enthalpiewiel (warmtewiel genoemd).
• Door een actieve bevochtiger te voorzien van het type HomEvap of Pichler.