In februari 2021 heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) een document gepubliceerd getiteld ‘Aanbevelingen betreffende de ventilatie van gebouwen met uitzondering van ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen om de overdracht van SARS-COV-2 via de lucht te beperken’.
Via dit blogbericht willen we onze inzichten en ervaringen delen. We beperken ons tot het luik mechanische ventilatie. Luchtzuiveraars, standalone-toestellen en ontsmettingssystemen behoren niet tot onze expertise.
Over wat gaat het document?
In het begin van de corona-epidemie was er vooral focus op het vermijden van virusverspreiding via druppels en contact van handen met oppervlakken waarop het virus terecht kwam. Ondertussen is algemeen aanvaard dat aerosolen de belangrijkste besmettingsvector op lange afstand is.
De hoge gezondheidsgraad beschrijft oa. de huidige kennis over het verspreiden van aerosolen. Welke normen er op vandaag bestaan voor nieuwe ventilatiesystemen en hoe de systemen best geregeld worden.
Wat is ons opgevallen?
• De problematiek rond aerosolen wordt tastbaar gemaakt door het te vergelijken met iemand die een sigaret rookt in een afgesloten ruimte. Hoe langer die persoon rookt, hoe kleiner de ruimte en eventueel andere rokers, zorgt ervoor dat de concentratie aan aerosolen vergroot. Hoe groter de concentratie wordt, hoe groter het besmettingsgevaar.
• Aerosolen blijven lang in de lucht hangen. Waarbij deeltjes van ca 100µm na ca 6 seconden op de grond belanden, duurt het voor deeltjes kleiner dan 5µm meer dan 5 uur vooraleer die niet langer in de lucht aanwezig zijn.
• Doordat aerosolen kleiner zijn, veroorzaken die infecties dieper in de longen.
• De HGR stelt ook een debiet van minstens 50m³/h per persoon voor en bij voorkeur zelfs 80m³/h per persoon. Waarbij de EPB-norm op vandaag rekening houdt met 22m³/h per persoon volgens de ontwerpbezetting en de federale wet voor welzijn op het werk vraagt 40m³/h per persoon.
• Verse buitenlucht is belangrijk. Recirculatie wordt sterk afgeraden en het gebruik van HEPA-filters, elektrostatische filters en UV-C lampen is niet evident.
• CO2 metingen geeft op vandaag de beste indicatie van de luchtkwaliteit.
• Parameters als temperatuur en relatieve luchtvochtigheid hebben een invloed op de verspreiding van het coronavirus. Maar het bereik waarbij die een positieve invloed hebben is moeilijk uitvoerbaar.
Wat is onze insteek als installateur?
• Bij de ontwerpfase van een systeem zijn we met dit document gewapend om hogere luchtdebieten in ruimtes waar een hogere CO2 concentratie te verwachten valt te verdedigen.
• Voor residentiële ruimtes voldoet de huidige norm. Maar voor niet residentiële ruimtes zijn we bezorgd dat zonder duidelijk wettelijk kader de norm van 22m³/h behouden blijft. Waarbij 40m³/h per persoon in merendeel van de gevallen leidt tot een CO2 concentratie van ca 900PPM bij langdurige aanwezigheid in een ruimte en 50m³/h tot een concentratie van 800PPM.
• Zonder een smart-doelstelling van de overheid met daaraan gekoppelde budgetten gaan bestaande kantoren en schoolgebouwen niet uitgerust geraken met een ventilatiesysteem. Want ventilatie is niet tastbaar voor een investeerder.
Meer informatie:
klik hier.
Bronvermelding:
Hoge Gezondheidsraad, HGR nr 9616